OBJEKTI

Naše imanje izgradili smo od nule, na ledini (zapravo, na njivi – vidi Google StreetView, još je tamo!) i radili smo ga po mjeri – našoj i naših korisnika. Sve je drveno, nema betona, nema impregnacija i otrova, … čak i termoizolacija, koja je vrhunska, nije umjetna već posve prirodna. Naravno, neke kompromise smo morali činiti ali to smo nastojali skloniti od pogleda, da bi nam ostalo samo drvo, prirodni kamen stazica i nepregledno zelenilo .

Na imanju su dvije drvene kuće, prilično slične, koje smo nastojali što bolje uklopiti u nagnuti teren, tako da se izvana, sa ceste, dojme kao malene seoske kućice, da ne “strše” u selu. Iznutra je druga priča.

Svi drugi objekti su izvedeni kao lagani mobilni objekti, opet kao drvene konstrukcije, ovisno o svojoj namjeni raspoređeni po imanju i uklopljeni u njegovo zelenilo.

Glavni problem u našem selu je voda – naprosto je nema, tako da se oslanjamo ponajviše na kišnicu, a dio konzumne vode moramo i kupiti. To nas ne priječi da našim korisnicima osiguramo i ljetne vodene radosti.
Problem je uvijek otpadna voda i ponosni smo što smo uspjeli izgraditi biološki pročistač otpadnih voda kojim smo riješili i taj problem na vrlo biološki način.

VELIKA KUĆA. ETI kuća je dovoljno velika za petnaestak korisnika, opremljena za ugodan boravak i miran rad. Namjenski je projektirana i izgrađena za boravak i rad manjih grupa polaznika, na principima zelene gradnje u cijelosti je na raspolaganju polaznika za vrijeme trajanja programa.
U prizemlju je ulazni prostor, kuhinja, muzička dvorana, tehničke prostorije i veliko kupatilo dostupno svim korisnicima.
Na slijedećoj etaži su tri spavaonice, veliki dnevni boravak sa čajnom kuhinjom, još jedno kupatilo, kao i pristup velikoj terasi.
U potkrovlju je zajednička spavaonica sa 8 ležajeva s toaletim prostorom.


NOVA KUĆA. Ovaj objekt, iako izvana identičan velikoj kući, samo je jedna velika dvorana koju koristimo kako za rad sa većim grupama, tako i kao dvoranu za velike predstave i koncerte. Obrubljena je velikom drvenom terasom sa koje se pružaju izvrsni vidici i na imanje, ali i na cijelo Prigorje – sve do vrha Medvednice.
U predprostoru dvorane je garderoba i sanitarni čvor. Na galeriji koja zauzima trećinu površine dvorane zgodan je apartmančić sa pogledom u dvoranu.
.
.
.


KUĆICA SOVICA.  Izdvojeni objekt, skriven u zelenilu,  u osnovi je namijenjen za smještaj jedne obitelji. Veliki dvostruki krevet iz kojeg se pruža pogled kroz stakleni zid, mali prostor za rad i boravak, terasa, udobno kupatilo sa tušem. Izvrsna za studijski boravak, pisanje i stvaranje.
Za potrebe seminara dodaju se jedan ležaj ili ležaj na kat i tada se tamo udobno može smjestiti četiri osobe, obično jedan tim bliskijih osoba.
.

.

.
KUĆICA PČELICA.  Izdvojeni objekt u osnovi je namijenjen za smještaj osoba sa ograničenim kretanjem. Vozilom se može prići do ulaza, a potom u kolicima u jednoj razini u samu kućicu, a unutra i u toalet, tuš. Na drugoj razini je i izdvojeni prostor za smještaj pratitelja. Vezna staza u razini omogućava samostalan prijelaz u glavni objekt osobe u kolicima.

Za potrebe seminara dodaju se još jedan ležaj na gornjoj razini i tada se tamo udobno, sa dodatnom razinom privatnosti, može smjestiti tri osobe.

Istodobnom kućica se koristi i kao apiterapijska komora. Dvije pčelinje zajednice, odnosno dva mjesta za opuštanje i api inhalaciju su na raspolaganju korisnicima. Napominjemo da i osobe u kolicima mogu regularno koristiti i ovu funkcionalnost.
.


WELNESS CENTAR. Ovaj tajanstveni objekt iza svojih drvenih zidova krije jedan sasvim ugodan prostor za opuštanje i uživanje naših korisnika. Veliki hidromasažni bazen, staklena sauna sa pogledom, terasa sa sunčalištem … Objekt ima svoj neovisni sanitarni čvor, kupatilo, garderobu, visoko efektivno grijanje, pa i neovisnu rezervnu opskrbu vodom, ukoliko bi bilo problema sa vanjskim izvorima. 

.

.


STOL U DEBELOM LADU. Ovo je najpopularniji objekt na imanju, naročito u vruće ljetne dane. A i noći. U debelom hladu oraha ima mjesta za ručavanje za dvadesetak osoba. Pored samog stola i klupa, tu je još i ognjište na kome se nađe mjesta i za roštilj i kotlovinu, pa i poneki kotlić i ražanj. Dovedena je i pitka i tehnička voda, kao i struja, odnosno rasvjeta za večernje sate.
.

.

.


BAZEN. U vruće ljetne dano ovo je ipak popularniji objekt, naročito za naše male korisnike na ljetnom kampu (ali i ostale). Šestmetarski bazenčić sa drvenim molom, a sve okruženo debelim zelenilom našeg vrta, čist je dovoljan za osvježenje i zabavu. 

.

.

.


NADSTREŠNICA. Još jedno ugodno sklonište za ljetnih dana, čak ako i kišica zaprijeti. Nešto manji prostor pod krovom, ali dovoljan da se smjesti petnaestak ljudi. Zgodan prostor za doručke ili za večernje sjedeljke, uz frižider u kojem se uvijek pronađe ponešto za osvježenje  u sparne ljetne večeri.
Nepravedno bi bilo izostaviti da je to i zgodan prostor za vježbanje sviranja, pripremu scenografije i slične aktivnosti koje zahtijevaju malo izdvajanje iz grupe.
.


MUZIČKA DVORANA. U prizemlju velike kuće je dnevni boravak i trpezarija, ali i prostor za rad i pozornica za manje predstave i koncerte, za manje grupe. Tu je naš bečki klavir iz pretprošlog stoljeća, još jedan električni klavir, violine, harmonike, gitare, brojne udaraljke i cijela zbirka home made instrumenata koje su do sada izradili naši polaznici. Ovdje je i kompletan Orff instrumentarij, od malih Glockenspiela pa do ogromnih kontrabasa, cijele obitelji blok-flauta od sopranina do basa, sve u svemu dalo bi se nabrojiti stotinjak instrumenata. Dvorana je multimedijski opremljena za svaku potrebnu prezentacije i ozvučenja, interneta … Naravno, toplog drvenog poda i drvenog okruženja – ovdje se ugodno živi i radi, u direktnoj vezi sa zelenim vrtom ljeti ili uživanje uz toplu peć zimi.


VELIKA DVORANA. U ovoj dvorani mogu ugodno raditi i veće grupe polaznika, ima dovoljno mjesta (i akustike) i za ozbiljnije koncerte ili veća scenska uprizorenja. Tu je naš polukoncertni klavir, vrhunska Yamaha, prva u selu, sva potrebna scenska tehnika kao i oprema za prezentacije i ozvučenje za potrebe seminara ili on-line seminara.

U gledalištu možemo osigurati do tridesetak sjedećih mjesta. Veliki volumen i drvo sa svih strana osiguravaju vrhunsku akustiku.
.
.


VANJSKA POZORNICA. I na kraju naš glavni objekt, vanjska pozornica na kojoj se događaju koncerti, predstave, plesovi. Na slici je prostor ispred dvorane no pozornica je i amfiteatar ispod kuće, igralište pored kuće, hladovina ispod oraha ili cvjetna livada. Zapravo cijelo imanje je jedna velika pozornica koju kreativni ljudi znaju kako i kada iskoristiti. Kako to izgleda ne može se opisati – to treba vidjeti!